Betegszállításra 2,5 milliárddal több jut jövőre

[2018.12.27 | weborvos.hu] Szakellátásra 5 milliárd, betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállításra 2,5 milliárd, művesekezelésre 2,3 milliárd forinttal több jut jövőre.

Csaknem 10 milliárd forintos egészségügyi forrás átcsoportosításról döntött a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 209-es számában jelent meg. E szerint összevont szakellátásra 5 milliárd forintos pluszforrást biztosítanak. Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállításra 2,5 milliárd, míg művesekezelés jogcímen 2,3 milliárd forinttal több jut a jövő évi költségvetésben, az egészségügyi céltartalék terhére.

A “43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól” rendelet betegszállítás finanszírozásáról szóló, 2019. január 1-től érvényes módosításai szintén ebben a Közlönyben jelentek meg. A legfontosabb változás, hogy a betegszállítás teljesítményének elszámolása a jövőben nem a betegszállítók által jelentett, beteggel megtett km-értékek alapján történik, hanem a beteg felvételi és leadási települése közötti legrövidebb útvonal alapján.

A módosítások szerint eltörlik a kísérővel jelentett esetek után kapott plusz finanszírozást, ellenben minden egyes betegszállítási eset után magasabb, a korábbi 250 Ft-os helyett 450 Ft-os esetdíj illeti meg a szolgáltatót. A budapest közigazgatási határán belüli esetek további 750 Ft-os kiegészítő esetdíjat kapnak, illetve 1,8-szoros, az aglomerációs körzetből (maximum 80 km) Budapestre induló betegszállítások pedig 1,4-szeres szorzóval számolt km-értékekkel kerülnek a jövőben elszámolásra. Szintén változás, hogy az egyedileg szállított, 100 km-t meghaladó betegszállítási eseteknél nem csökkentik a finanszírozott km-teljesítményt a 0,8-szoros degresszióval.


Hozzászólások lezárva.