Észak-Magyarország: Miért kell várakozni?!

Miskolc. Az utóbbi időben egymástól függetlenül több névtelen panasz is eljutott hozzánk: olykor órákat kell várakozni a betegszállítókra. A megye legnagyobb területén illetékes Borsod Mentő Szolgálat Kft.-nél járva megtapasztaltuk: nem bízzák a véletlenre a logisztikát.

Azt sajnos tudomásul kell venni, hogy ez nem egyéni, hanem csoportos szállítás, hogy adottak a keretek, s hogy létezik fontossági sorrend. Azoké az elsőbbség, akik számára egy elmaradó vagy kései kezelés életveszélyt jelent. A megnövekedett igények mellett különösen és kölcsönösen tekintettel kell lenni egymásra.

Egy-egy „üresjárat” mások számára jelent plusz terhet.
Amíg egy beteg előkerül, vagy kiderül, hogy már távozott…
Az egyik oldal: várakozni kell a betegszállítókra.
A másik: potyán mennek a betegért a szállítók.

A betegszállítási feladat 2008 óta megyénkben csaknem 40 százalékkal nőtt – vélhetően a lakosság rossz egészségügyi és szociális állapota miatt –, az erre fordítható finanszírozás ugyanakkor változatlan. Ennek ellenére a Borsod Mentő Szolgálat Kft.-nél igyekeznek minden feladatnak eleget tenni – bocsátotta előre Tóth István, a kft. ügyvezetője, egyben az Országos Betegszállító Szolgálat Egyesülés igazgatótanácsának elnöke.

A megnövekedett feladatoknak úgy tudnak megfelelni, hogy időközben az 5–6 fős betegszállító gépkocsikat 9 személyesekre cserélték. Hogy a jelen finanszírozás mellett ne legyen megoldatlan feladat, a számítógépek által támogatott, gyakorlott irányítás teszi lehetővé. A lényeg: minél kevesebb legyen az üresjárat, s hogy ne legyen elszállítatlan beteg. A kocsinkénti férőhelyszám-növekedés eleve több kényelmetlenséget, várakozást jelent, elsősorban a betegek számára. Egy beteg átadás-átvételére átlag 15 percet fordítanak, ám ezt nem mindig tudják tartani.
Hogy miért nem?

További részletek a www.eszak.hu-n, vagy az alábbi lapszámban.

Újság: Észak-Magyarország – Rovat: Aktuális – Oldalszám: 1,3. oldal – Dátum: 2016.04.05 – Szerző Szalóczi Katalin katalin.szaloczi@eszak.hu

Hozzászólások lezárva.