2015

Olykor hosszú órákat kell várni a betegszállítóra

(szoljon.hu|2015.12.02.) Elesett, beteg, egyedülálló emberek várják egyre fogyó türelemmel, hogy megérkezzen végre a betegszállító és elvigye őket egy fontos vizsgálatra, vagy éppen hazaszállítsa őket a kórházból. Csakhogy ez a várakozás olykor nagyon-nagyon hosszúra nyúlik.


Betegszállító tragikus balesete

(tenyek.hu|2015.10.28.) Heten, köztük két két éves gyerek sérültek meg abban a balesetben, amelyben egy betegszállító és egy autó ütközött össze Miskolcon. A balesetben a kocsi kidöntött egy jelzőlámpát és a járdára csapódott, ahol elgázolt egy gyalogost.


Új légi betegszállító cég Magyarországon

(weborvos.hu|2015.10.21.) Több éves előkészület után, néhány hete egy új, merevszárnyú repülőgépes légimentő szolgáltatás érhető el Magyarországon. A TrustAir Aviation Kft. egyedülálló magyar cégként, a legmagasabb színvonalon biztosít légi betegszállítási szolgáltatást.


Életmentés a széthajtott rohamkocsikon, az OMSZ rácáfol a kilométerekre

(sonline.hu|2015.10.20.) Elkeserítőnek tartja a somogyi betegszállításban részt vevő mentőkocsik műszaki állapotát jelezte szerkesztőségünknek egy velük dolgozó férfi. Szerinte van olyan tíz éves jármű, amely már egymillió kilométert tett meg, sokszor lerobban, és akad olyan kétéves autó is, amelyik már 260 ezer kilométert futott, cserére szorulna. Az OMSZ-nál ezt határozottan cáfolták.


Baleset miatt teljes útzár van a 81-es úton Csókakőnél

(hir.ma|2015.10.20.) Hat jármű ütközött a 81-es úton Csókakő közelében péntek délben, többen megsérültek, az érintett útszakaszt lezárták – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken, a rendőrség honlapján.


Rejtély az SBO-n: nem találták utasukat a betegszállítók

(delmagyar.hu|2015.06.29.) Kiderült, hogy a segítőkész orvos helyett melyik betegszállító cégnek kellett volna hazavinnie Gonda Józsefnét a szegedi SBO-ról. A kft. ügyvezetője állítja: keresték, de nem találták a váróban a beteget. Ő azt mondja, végig ott volt, még vécére is úgy ment el, hogy megmondta a nevét a mellette ülőknek, ha épp azalatt keresik.


Ottfelejtett beteg: a magyarázatra várni kell

(delmagyar.hu|2015.06.17.) Emberi tévedés vagy rendszerhiba műve, hogy éjszakára a szegedi SBO-n felejtődött egy beteg, akit még délután haza kellett volna szállítani Algyőre?


Milliókat csalt el egy betegszállító cég

(nav.gov.hu|2015.05.13.) Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat. Ügyvezetői a fekvő-, és járóbetegek szállítására használt járművek teljesítmény-jelentéseit hamisították meg.


Poloska, megalázó bér, fertőzésveszély – mit bír ki a mentős?

(hvg.hu|2015.05.12.) Stressz, állandó készenlét, rengeteg túlóra, rossz munkaszervezés. Mégis mi tartja a mentősöket szolgálatban? Miért teszik ki magukat napról napra komoly veszélynek, amiért egyébként veszélyességi pótlék sem jár? Vasárnap volt a mentők napja, kedden az ápolókkal tüntet sok mentős. Rohamkocsisokat kérdeztünk a munkájukról.


Több támogatást várnak a betegszállítók

(teol.hu|2015.05.09.) Az évek óta elmaradó konszolidáció miatt „a jelenleg a csőd szélén álló” betegszállítók tömegesen zárják be a boltot. Ez pedig komoly következményekkel járhat. Az utóbbi négy évben országosan 21 szolgáltató lépett ki a piacról: jelenleg 63 vállalkozásnak van szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), amely csak minden hasznos kilométer után fizet.


Orbánék egy éve adósak a nagy “életmentő” ígéretük betartásával

(hvg.hu|2015.04.29.) A mentőszolgálat rejtélyes tabletjei után kutakodó sorozatunk második részében annak jártunk utána, hogy miért csúszott éveket a modern mentésirányítás bevezetése. Cikkünkből kiderül, miért vonták vissza kétszer is a közbeszerzést, és hogyan tudta beelőzni a multikat egy, a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló magyar cég.


Életmentő lenne, mégsem kapták meg a tableteket a mentők

(hvg.hu|2015.04.27.) Tavaly ki kellett szerelni néhány újonnan beszerzett mentőautóból a tolatókamera monitorját, mert azt ígérték, hogy rövidesen mindenki kap ultramodern táblagépet. A gépeket be is szerezték, sőt, a milliárdos uniós projektet formálisan le is zárták, ám a mentősök többsége legfeljebb a kötelező oktatáson láthatta a tableteket.


Taxisokat toboroznak mentősnek

(Index|2015.04.23.) Rossz hír: nincs mindig elég mentős. Jó hír: van viszont sok taxis, aki önként, karitatív módon beáll helyettesíteni, ha kell.


Betegszállítást kértek, de nem vitték el a csabai asszonyt

(beol.hu|2015.04.18.) Egy békéscsabai asszony csípőműtéten esett át Szegeden, a kezelőorvosa betegszállítást igényelt számára. Több órányi várakozás után a diszpécser közölte, se aznap, se másnap, de azután sem viszik haza.


Becsődölt a rendszer: a betegszállítást kell megmenteni

(nol.hu|2015.04.07.) Bedőlt a magán-betegszállítás az ország nyugati csücskében, ezért az országos tisztifőorvos, Paller Judit arra utasította az Országos Mentőszolgálatot, hogy április elsejétől öt autóval oldják meg két korábbi magánszolgáltató területén a súlyos betegek dialízisre, vagy egyéb kórházi vizsgálatokra történő utaztatását. Az intézkedés nélkül több mint hetven település maradt volna betegszállítás nélkül.


Kihúzzák a szőnyeget a magánmentők alól

(hir24|2015.04.04.) Egy friss rendeletmódosítás szerint az Országos Mentőszolgálat kapja az összes nagyobb rendezvény biztosítását az országban. A magánmentők aggódnak az orvos- és kocsiszám miatt, Győrfi Pál szerint viszont minden a legnagyobb rendben lesz.


Otthagyták a beteg lányt

(tv2) Két órát késtek az indulással a betegszállítók, ezért lekésték a repülőgépet. Azután egyszerűen magára hagytak egy súlyos beteg fiatal lányt és szüleit, akik szerettek volna egy orvosi vizsgálatról hazautazni. A lányt, Laurát egy éve műtötték Pécsen, most kontrollra jöttek Magyarországra. Először az alapítvány autója romlott el ezért késtek két órát, aztán otthagyták őket a repülőtéren. Az alapítványnak egyébként nincs engedélye betegszállításra.


Legalább kilenc álmentős céget találtak

(tv2) Kilenc álmentős cégről derítette ki az ÁNTSZ, hogy nem végezhet betegszállítást, mert erre nincsen hatósági engedélyük. A Tények információi alapján kezdett vizsgálódni, azután, hogy legális mentős cégek arra panaszkodtak, hogy sok az álmentő, akik szakképzetlenül, engedélyek nélkül a kórházi dolgozókkal összejátszva vadásznak a betegekre.


Igazolatlan járhat, ha a betegszállító miatt késik a gyerek

(hvg.hu) Igazolatlan óra járhat az országos hatáskörű budapesti Mozgásjavító Iskolában, ha a betegszállító hibája miatt késik a reggel 8 órai iskolakezdésről a diák. A mozgásszervi betegséggel küzdő gyerekeket hétvégére hazaviszik, de az állam a hétvégi betegszállítást nem finanszírozza. Így marad a hétfő hajnali indulás Budapestre, ami néha tarthatatlan. A késésekért igazolatlan óra jár, az igazgató ezt tagadja, szerinte csak dokumentálják a mulasztott órákat.


A soproni betegszállító kilométerekkel trükközött

(kisalfold.hu) Befejezték a nyomozást a NAV győri pénzügyi nyomozói annak a soproni betegszállító vállalkozásnak az ügyében, amely tízmillió forint támogatást igényelt jogosulatlanul az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A cégvezető jelentős értékű adócsalásért akár öt év börtönbüntetésre is számíthat.


Versenyhátrányban a magánmentők

(vg.hu) Egyenként is több tízmillió forinttal rövidítheti meg a mentéssel foglalkozó nagyobb cégeket az a rendeletmódosítás, amely monopolhelyzetbe hozza az Országos Mentőszolgálatot a rendezvények egészségügyi biztosításának piacán. A legújabb egészségügyi salátatörvényben módosított mentőrendelet jelentősen kibővítette azoknak a rendezvényeknek a körét, amelyeken kizárólag az Országos Mentőszolgálat nyújthat egészségügyi biztosítást.


A sürgősségi ellátás sürgős orvoslásra vár

(MOK) Azonnali változásokra lenne szükség a Magyar Orvosi Kamara szerint a sürgősségi betegellátás javítása érdekében. Éger István, a szervezet elnöke úgy véli, hiba volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól.


Mindent elnyel az OMSZ?

(vg.hu) Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alá gyűrheti és ellehetetlenítheti a kormány a magán mentőszolgálatokat egy tervezett rendeletmódosítással. Túl azon, hogy monopolhelyzetbe hozza az OMSZ-t a rendezvények egészségügyi biztosításának piacán, gyakorlatilag rekvirálja a versenyből így kiiktatott magánmentők kapacitását. Ez ugyanis azzal, hogy jelentősen kibővíti azoknak a rendezvényeknek a körét, amelyeken kizárólag az OMSZ nyújthat egészségügyi biztosítást, az egyik fő bevételi forrásától fosztja meg a magán mentőszolgálatokat.


Már nem gyanúsított a Gyermekrák Alapítvány vezetője

(Index) A Gyermekrák Alapítvány elnökét a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya gyanúsította meg tavaly októberben kisebb (félmillió forint alatti) vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétségével. Az ügy előzményeként az Index 2013 decemberében tárta fel, hogy az alapítvány “Gyermekmentő” feliratú betegszállító Mercedes kisbuszát Balogh napi rendszerességgel használta arra, hogy a dugót kikerülve jusson el budai otthonából a Gyermekrák belvárosi irodájába.

Hozzászólások lezárva.